Vanmiddag werd er mooi nieuws bekend gemaakt! BplusC, onze bibliotheek, weet op welke manier het de toekomst in wil gaan. Het nieuwe meerjarenbeleidsplan werd gepresenteerd.
De Partij van de Arbeid is daar hartstikke blij mee en ziet veel punten terug die we afgelopen jaren in de gemeenteraad aan de orde hebben gesteld. Van een traditionele, soms oude bibliotheek wordt BplusC een plek die overal in Leiden te vinden is en waar Leidenaren – van baby’s en kinderen tot opa’s en oma’s – worden uitgenodigd om iets mee te maken, te komen leren of inspiratie op te doen.
Het is fijn dat BplusC een stap vooruit neemt en wil vernieuwen. Want de bibliotheek moet een magische plek zijn. Een huis waar je nieuwe verhalen ontdekt en waar je altijd (gratis!) naar binnen kunt lopen. Een veilige plek waar je even helemaal niets hoeft te doen en een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Want iedereen is welkom bij de bibliotheek. Dat zie je ook terug in wat er te beleven valt: kinderen worden er voorgelezen, families zoeken naar nieuwe verhalen of doen mee aan activiteiten. Mensen leren in de bibliotheek elkaar Nederlands lezen, schrijven en spreken en de bibliotheek is een plek van debat en inspiratie. Je gaat altijd met meer naar huis dan waarvoor je kwam.
We hebben lang moeten wachten op een nieuw toekomstplan voor BplusC. Al bijna tien jaar wil de Partij van de Arbeid (samen met andere partijen) dat we de Leidse bibliotheek vernieuwen. Met een beter gebouw (daar schreef ik in maart 2023 dit over), maar ook met een nieuw plan voor wat de bibliotheek voor Leidenaren kan betekenen. Dat is er nu en er staat veel moois in. Ik som een aantal dingen op:
Meer de wijken in
De nieuwe slogan van BplusC: BplusC altijd in de buurt. De buurt wordt dus als de basis gezien.
En dat zie je terug in het plan: BplusC wil een nieuwe vestiging in Zuid-West. Ze gaan dat onderzoeken en ze gaan kijken hoe er meer (kleinere) vestigingen door de stad kunnen komen. De Stevenshof-locatie wordt opgeknapt (zie deze link) en activiteiten worden meer over de stad georganiseerd. Activiteiten en programma’s van BplusC worden zo gemaakt dat ze passen bij de buurt waar ze voor bedoeld zijn. Tot slot: BplusC wil Leidenaren, dus jij en ik, veel meer invloed geven op activiteiten en programmering van BplusC. De bibliotheek wil actiever op zoek naar de ideeën van Leidenaren en wil het team, de collectie en het aanbod van de bibliotheek een betere afspiegeling laten zijn van de diversiteit in Leiden.
Meer leesplezier en meer samenwerken met het onderwijs
BplusC gaat méér doen aan leesplezier en leesbevordering. Lezen is namelijk belangrijk. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Als kinderen aan de basisschool beginnen met een taalachterstand is deze later bijna niet meer in te halen. En dus gaat BplusC meer samenwerken met het onderwijs in Leiden. Op in elk geval drie basisscholen in Leiden wordt ‘BplusC op school gestart’: een door BplusC beheerde boekencollectie met een leesspecialist erbij die ook een programma met cultuureducatie en leesbevordering verzorgt. Een bewezen super effectieve manier om te zorgen dat alle Leidse kinderen zich blijven ontwikkelen in lezen. Daarnaast komt er een nieuw super goedkoop abonnement voor jongeren van 18-26 jaar, als aanvulling op het al bestaande gratis abonnement van kinderen tot en met 18. En – je kunt boetevrij lenen tot je 26e jaar (dat wordt gestart in 2024). Tot slot wordt de boekencollectie van BplusC beter en spannender.
BplusC uit het Volkshuis
BplusC heeft ook besloten om eind 2024 de huur van het Volkshuis op te zeggen. Nu gebruiken ze dat voor een deel van de lessen en cursussen die BplusC aanbiedt. Omdat de huur van het gebouw duur is en BplusC maar een bezetting van 17 procent heeft, wil BplusC het Volkshuis niet meer volledig huren. Dat betekent dat de gemeente op zoek moet naar een nieuwe invulling van het Volkshuis.
Dat is een mooie kans. Want het Volkshuis is een plek die sinds de oprichting bedoeld is voor Leidenaren om elkaar te ontmoeten en zich te ontplooien; om er iets te leren of iets nieuws te ervaren. Nu BplusC heeft besloten dat ze het Volkshuis niet meer volledig willen huren, wil ik de gemeente vragen (volgende week in de gemeenteraad) een plan voor een Nieuw Volkshuis Anno 2024 te ontwikkelen. Een Volkshuis waar alle Leidenaren welkom zijn en iets kunnen leren of elkaar kunnen ontmoeten.
Wil je het volledige beleidsplan lezen? Je vindt het hier via deze link
Heb je ideeën over de bibliotheek of wil je iets vragen? Neem contact met me op!