De Dag van het Vergeten Kind🧸

Door Bo Lemmens op 29 januari 2024

De PvdA Leiden streeft naar een rechtvaardige samenleving waarin ieder de kind de kans krijgt om veilig en gelukkig op te groeien, juist voor de kwetsbaren in onze samenleving. Vandaag, op de Dag van het Vergeten Kind, wordt speciaal aandacht gevraagd voor kwetsbare kinderen, kinderen die het moeilijk hebben of in moeilijke omstandigheden verkeren. De PvdA Leiden maakt zich ervoor hard dat we deze kinderen ondersteunen en bouwen aan een samenleving waarin elk kind de zorg en aandacht krijgt die het verdient.

Aan wie moet ik dan denken?
Vergeten kinderen zijn kinderen die onzichtbaar lijken te blijven, en in de schaduw weggedoken lijken te zijn van maatschappelijke inspanningen om de kansengelijkheid te vergroten. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan kinderen in de pleegzorg, kinderen van vluchtelingen, kinderen in armoede, kinderen in probleemgezinnen, kinderen met speciale behoeften of kinderen in dakloze gezinnen. Zo leeft 11% van de kinderen in een gezin tot 120% van het wettelijk sociaal minimum en zijn er 3260 jongeren met jeugdzorg in Leiden.

Wat doet de gemeente Leiden?
De gemeente Leiden heeft het streven naar kansengelijkheid voorop staan. Het idee is een integrale aanpak waarin we als gemeente een significante impact hebben op het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen. Zo investeren we in jeugdzorg en jeugdzorgprogramma’s, zorgen we voor gelijke toegang tot kwalitatief hoogstaand onderwijs, met extra aandacht voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit doen we bijvoorbeeld door de gezinsconsulent van JES Rijnland te financieren en in samenwerking met het Jeugdeducatiefonds. We zetten in op een stevige sociale basis, een effectieve inzet van de sociale wijkteams, betaalbare huisvesting en meer aandacht voor sociaal kapitaal. Op het Maansteenpad is een regionale opvangvoorziening voor jongeren gerealiseerd, een uitzondering in de regio, die toegankelijk is voor dakloze jongeren die behoefte hebben aan constante toezicht en begeleiding.

Het belangrijkste nog, dit doen we niet alleen voor kinderen, maar ook met kinderen. De komende jaren blijven we inzetten op kinderen laten meepraten over wat zij nodig hebben. Toch zijn we er nog niet. Zo beoordeelt minder dan de helft van de Leidenaren de jongerenvoorzieningen als goed. De uitdagingen zijn groot, en ook de komende jaren zullen we de schouders eronder moeten blijven zetten om ervoor te zorgen dat ieder kind mee kan doen met de samenleving en het maximale uit zichzelf kan halen. Juist voor de kinderen die onzichtbaar lijken te blijven.

Bo Lemmens

Bo Lemmens

Mijn naam is Bo Lemmens, vicefractievoorzitter en raadslid van de PvdA Leiden. Ooit ben ik voor de liefde naar Leiden verhuisd en zo werd ik ook verliefd op deze stad die mij veel heeft mogen brengen. Met veel trots en plezier zet ik mij daarom in voor deze stad. Mijn portefeuille in de raad is

Meer over Bo Lemmens