Een levendige stad met fijne winkels en een florerende markt

Door Tiny Klever op 21 februari 2022

Bewoners en ondernemers zoals winkeliers, marktkooplui en horeca uitbaters maken onze stad tot de levendige stad waar we allemaal zo trots op zijn. De afgelopen jaren hebben we allemaal geleden onder de corona pandemie maar nu gloort er licht aan het eind van de tunnel. Laten we hopen dat de winkels, de markt en de horeca open blijven zodat iedereen weer naar en aan het werk kan en de openbare ruimte weer vol leven is.

In de gemeenteraad hebben we de kaders voor het toekomstig beleid voor winkels en de warenmarkt vastgesteld. Het gaat hierbij om winkels en markten in de hele stad. In de afgelopen corona tijd hebben de wijkwinkelcentra zoals het Kooiplein en de Stevensbloem hele goede omzetten gemaakt. Voor de binnenstad, met zijn vele specialistische winkels die niet open mochten, geldt dat veel minder. Er is in de nota dan ook veel aandacht voor de binnenstad, maar de andere centra worden beslist niet vergeten. Die zijn ook voor ons belangrijk, als ontmoetingsplekken voor de buurt.

Het is een goede nota met duidelijke kaders, gemaakt in samenspraak met bewoners en ondernemers, maar papier is geduldig. Nu komt het aan op uitvoering. Dat is juist nu belangrijk, omdat voor veel ondernemers de omzet in het komende jaar cruciaal is om te overleven. Wij vroegen het college om snel met actieplan voor de winkels en markt te komen. Zeker in het gebied rondom de Nieuwe Rijn komen verschillende belangen samen op een klein oppervlak. De wethouder heeft ons toegezegd om voor de zomer met een uitgewerkt plan voor een gebiedsmanager te komen. Dat is iemand met zijn of haar poten in de klei, die in staat is meteen praktische problemen van winkeliers, marktkooplui, horeca ondernemers en de bewoners op te lossen zodat de iedereen weet waar hij of zij aan toe is. En zodat inwoners en bezoekers kunnen blijven genieten van onze mooie stad.

 

Tiny Klever

Tiny Klever

Leiden ligt er mooi bij en met veel Leidenaren gaat het goed. Ik ben trots op de stad en haar inwoners, maar ik zie nog te veel mensen die het niet gemakkelijk hebben. Mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden, voor wie een baan met passend inkomen niet vanzelfsprekend is en die zien dat hun kinderen op school

Meer over Tiny Klever