Extra investeringen in leefbaarheid zijn hard nodig!

Door Privé: Martijn Otten op 7 februari 2022

Het wordt steeds lastiger om in Leiden een betaalbaar huis te vinden. Huizen worden opgekocht om snel geld mee te verdienen. Hierdoor hebben starters en gezinnen steeds vaker het nakijken. De woningcrisis aanpakken moet daarom topprioriteit zijn voor de Leidse politiek. Er zijn al een aantal maatregelen genomen of in uitvoering: er wordt veel bijgebouwd, er zijn regels om verkamering tegen te gaan en toeristische verhuur (zoals AirBNB) wordt ingeperkt. Maar hierbij is er te weinig oog voor de leefbaarheid geweest. Dat moet komende periode veranderen, betoogt raadslid Martijn Otten.

Maak een ronde in stad en je hoort al gauw wat er speelt. Ik sprak een gezin dat lang met veel plezier in de binnenstad gewoond heeft, maar verhuisd is omdat ze de overlast in hun straat zat waren. Steeds meer panden zijn verhuurd aan toeristen. Andere huizen werden verbouwd en opgedeeld in slecht geïsoleerde en onveilige kamers. Omdat eigenaren vaak geen fietsenstalling in hun panden realiseren, stonden er steeds meer fietsen voor de deur.

Ook in andere wijken horen we hetzelfde. In Transvaal zijn veel huizen slecht onderhouden en is er veel overlast. In de Vogelwijk worden gezinswoningen opgeknipt in mini-appartementen van exact 24m2, de minimumeis die de gemeente Leiden hanteert. En ook studenten zijn niet geholpen met kleine kamertjes in slecht onderhouden gebouwen waar ze veel huur voor betalen. Dit was in 2015 reden voor de PvdA om te starten met een meldpunt en na dit jarenlang te hebben geagendeerd, zijn in 2020 eindelijk regels ingevoerd om deze verkamering in te perken.

Huizen om in te wonen en niet voor winsten

Deze regels voor verkamering waren bedoeld om huizen beschikbaar te houden voor gezinnen en starters, om de overlast in straten en buurten te beperken en om de kwaliteit van studentenkamers te verbeteren. Dit heeft zeker effect gehad op het aantal nieuwe verkamerde woningen. Tegelijkertijd vraagt het veel van de gemeente om te handhaven op alle woningen die zonder vergunning verkamerd zijn. En terwijl de gemeente bezig is, zoeken beleggers en huisjesmelkers alweer de randen van de regels op.

Pandjesbazen grijpen de nieuwe regels aan om studentenwoningen om te vormen in dure appartementen waar ze nog meer geld mee kunnen verdienen. We horen van studenten dat er elke maand wel één of twee studentenhuizen worden omgevormd tot appartementen. Hierdoor moeten studenten noodgedwongen verhuizen, maar de overlast in de straat of buurt blijft nagenoeg gelijk en de verhuurder steekt nog meer winst in zijn eigen zak. Studenten, woningzoekenden of andere Leidenaren, iedereen wordt benadeeld door de grote invloed van beleggers en malafide huisjesmelkers op onze woningmarkt.

Investeren in leefbaarheid

Daarom moeten we de komende jaren zorgen dat de leefbaarheid in onze straten en buurten toeneemt. Niemand wordt beter van slecht geïsoleerde huizen, onveilige kamers en steeds meer geparkeerde fietsen op de stoep. Het is dus ook niet gek dat we steeds meer Leidenaren hierover horen klagen. De komende vier jaar moeten we daarom een aantal maatregelen nemen om onze straten en buurten leefbaar te houden, zodat iedereen zich thuis voelt in zijn eigen buurt. Als PvdA hebben we alvast drie concrete voorstellen.

Allereerst willen we zo snel mogelijk een opkoopverbod en een zelfbewoningsplicht invoeren. We vinden het belangrijk dat mensen hun buren kennen en samen zorgen voor hun buurt. Als een eigenaar van een huis zelf ook in dat huis woont, zal de overlast eerder worden beperkt en is er meer oog voor goed onderhoud. Ook voorkomen we zo dat er nóg meer huizen in handen van beleggers vallen.

Ten tweede willen we afdwingen dat de pandjesbazen van kamers en appartementen zorgen voor een inpandige fietsenstalling. Als dat echt niet lukt, dan moet de huiseigenaar een verplichte storting doet in een fietsparkeerfonds van de gemeente, zodat de gemeente voor meer openbare fietsenstallingen kan zorgen. Zo voorkomen we dat stoepen vol staan met fietsen waar Leidenaren met een rolstoel of rollator niet langs kunnen.

Tot slot moet de gemeente strenger gaan toezien op de kwaliteit van de woningen. De pandjesbazen zijn verantwoordelijk voor geluidswering en brandveiligheid en kunnen alleen een vergunning krijgen als er alles aan is gedaan om overlast te voorkomen. Net als in Utrecht gaan we eigenaren dwingt om hun panden bij te houden en op te knappen tot een niveau van 15 jaar lang min-of-meer onderhoudsvrij.

De afgelopen jaren is er veel gedaan om te zorgen dat de problemen niet erger worden, maar het is nu zaak dat we de leefbaarheid ook daadwerkelijk gaan verbeteren. Mocht je zelf overlast ervaren, meld dit dan ook bij de PvdA en bij de gemeente. Zo kunnen we nog beter zien waar de problemen spelen en kunnen we het sneller oplossen. Dan zorgen we er gezamenlijk voor dat Leidenaren zich thuis blijven voelen in hun eigen buurt.

Privé: Martijn Otten

Privé: Martijn Otten

Ik ben Martijn, geboren en getogen Leiûhnaar. Ik heb op veel mooie plekken in de stad gewoond en woon nu met veel plezier in de Stevenshof. Maar je ziet ook dat het steeds moeilijker wordt om nog ergens in onze stad betaalbaar te kunnen wonen. Vrienden van mij zijn hun halve maandsalaris kwijt aan huur.

Meer over Privé: Martijn Otten