Schriftelijke vragen: actieplan straatintimidatie

Door Tiny Klever op 5 februari 2022

Begin 2020 vroeg de Leidse VVD fractie om een gerichte aanpak van straatintimidatie. Het College vond destijds dat daar geen aanleiding voor was en dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voldoende mogelijkheden biedt om op te treden tegen straatintimidatie. Twee jaar later is er terecht meer aandacht voor dit thema in de stad. Denk aan het instagramaccount Catcalls of Leiden dat ervaringen met straatintimidatie van Leidenaars verzamelt, een enquête van de Rooie Vrouwen (Partij van de Arbeid) waaruit bleek dat veel vrouwen zich ’s avonds op straat niet veilig voelen en een uitgebreid artikel van Sleutelstad over dit thema.

Deze week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek een onderzoek waaruit blijkt dat twee op de drie jonge vrouwen (tussen de 12 en 25 jaar) zijn lastiggevallen op straat tussen 2020 en 2021. De helft van de meisjes en vrouwen werd ongewenst nagefloten en een kwart werd zelfs weleens achternagelopen of achtervolgd. Hoewel meldingen van straatintimidatie in Leiden niet apart worden geregistreerd, zeggen de cijfers uithet CBS onderzoek genoeg. Ze bevestigen dat straatintimidatie een hardnekkig probleem is dat moet worden aangepakt. Ook in Leiden. En dat gaat verder dan een artikel in de APV.

Wij hebben in dat kader ook al gewezen op het programma Veilige Steden en zien dat steeds meer
gemeenten – zoals onlangs Utrecht – met een actieplan komen. Er is wetgeving in de maak om
seksuele intimidatie strafbaar te stellen en het is daarom goed dat onze gemeente zich voorbereid op
de handhaving ervan. De VVD en PvdA-fracties vinden dat zowel werk moet worden gemaakt van bewustwording, als van handhaving en van fysieke maatregelen om de sociale veiligheid te vergroten. We denken hierbij aan een Leids actieplan dat we graag bespreken in de raadscommissie samen met betrokken organisaties.

Als concrete invulling denken we bijvoorbeeld aan een publiekscampagne en/of de reizende
fototentoonstelling #stopstraatintimidatie met indringende verhalen over seksuele straatintimidatie. Een app of website kan helpen om voorvallen met straatintimidatie makkelijker te kunnen melden. Voorlichting op scholen maakt kinderen al vroeg bewust. Gerichte veiligheidsschouwen brengen plekken in beeld waar fysieke maatregelen als verlichting zorgen voor een veiliger gevoel. We hebben zelf al signalen gekregen over de Merenwijk, donkere stegen in de binnenstad en hardloop- en wandelroutes.

Samen met de VVD stelden we de volgende schriftelijke vragen:

  1. Kan het college toezeggen dat er een Leids actieplan komt tegen straatintimidatie?
  2. Is het college bereid om met een publiekscampagne en een app de bewustwording en
    meldingsbereidheid te vergroten?
  3. Worden onze handhavers getraind om op te treden bij straatintimidatie?
  4. Bent u bereid om op korte termijn de reizende tentoonstelling #stopstraatintimidatie naar
    Leiden te halen?
  5. Bent u het met de indieners van deze vragen eens dat verlichting kan zorgen voor meer
    sociale veiligheid? Zo ja, bent u dan bereid om – onder meer met gerichte veiligheidsschouwen – een inventarisatie te doen van plekken in de stad waar meer verlichting gewenst is?
Tiny Klever

Tiny Klever

Leiden ligt er mooi bij en met veel Leidenaren gaat het goed. Ik ben trots op de stad en haar inwoners, maar ik zie nog te veel mensen die het niet gemakkelijk hebben. Mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden, voor wie een baan met passend inkomen niet vanzelfsprekend is en die zien dat hun kinderen op school

Meer over Tiny Klever