Zes maanden in de Leidse politiek: een terugblik

Door Ricky Rajaram op 14 maart 2024

Zes maanden geleden startte ik mijn avontuur in de Leidse gemeentelijke politiek. Met een 14e plek op de kandidatenlijst van de PvdA had ik niet direct verwacht een actieve rol te gaan spelen. Maar hier sta ik dan, als duo-raadslid, midden in de lokale politiek. Geen hoogdravende verhalen of romantische beschouwingen; gewoon de realiteit van iemand die probeert bij te dragen aan de stad Leiden.

Naast het zijn van duo-raadslid ben ik ook fulltime werkzaam bij Zorg en Zekerheid als bezwaar/klacht behandelaar, daarnaast zit is in de afrondende fase van mijn HBO-bachelor Rechten en was ik tot voor kort bij de PvdA actief als penningmeester bij het gewest Zuid-Holland.

De overstap van penningmeester bij de PvdA Zuid-Holland naar een functie met directe politieke invloed was een flinke.

De overstap van penningmeester bij de PvdA Zuid-Holland naar een functie met directe politieke invloed was een flinke. In alle eerlijkheid, ik had zo mijn twijfels. Is dit wel wat voor mij? Heb ik genoeg te bieden? Toch besloot ik de kans te grijpen. Niet omdat ik me geroepen voelde door een hogere macht of omdat ik dacht dat ik de wijsheid in pacht had, maar simpelweg omdat ik geloof in doen wat binnen je mogelijkheden ligt om een positief verschil te maken.

Mijn beëdiging was bijzonder, dat geef ik toe. Niet alleen vanwege de prachtige locatie van de raadzaal, maar ook omdat het een moment was van concrete verantwoordelijkheid. Je staat daar, belooft je in te zetten voor de stad, en dat is het dan. Geen vuurwerk of iets dergelijks: gewoon een nieuw begin.

De afgelopen maanden heb ik me beziggehouden met de commissie stedelijke ontwikkeling. Deze commissie krijgt bouwplannen toegestuurd, welke door de commissieleden worden beoordeeld. Over deze plannen vindt in de commissie een debat plaats met de wethouder en commissieleden, waarna deze bouwplannen (raadvoorstellen) naar de raad gaan. Dit werk vraagt om verdieping in dossiers en een praktische instelling. Het directe contact met inwoners en betrokkenen bij stedelijke projecten geeft me waardevolle inzichten. Niet altijd even spannend, soms ronduit saai, maar altijd met het doel voor ogen om Leiden beter te maken.

Een van de hoogtepunten was zonder twijfel de bijdrage aan het realiseren van meer dan 700 woningen. Dit symboliseerde voor mij het bijdragen aan concrete, belangrijke resultaten van politiek handelen. Het gaat niet om de speeches of de debatten, maar om wat je daadwerkelijk voor elkaar krijgt.

Naast mijn rol in de fractie en mijn bijdrage in de commissievergaderingen, ben ik sinds ik duo-raadslid ben ook vaker het aanspreekpunt voor mijn omgeving als het gaat over politiek. Rond de Tweede Kamerverkiezingen merkte ik in veel gesprekken met mijn omgeving dat er veel zorgen zijn. Het is vaak gegaan over de uitdagingen waar de politiek voor staat. Het werd mij in de weken voor, maar ook zeker na de verkiezingen, duidelijk hoe belangrijk het is om vastberaden te blijven en te werken aan de kwesties die spelen. Ik ben dan ook gemotiveerd om de komende periode te blijven zoeken naar oplossingen voor de problemen waarmee mensen worstelen.

Reflecterend op de afgelopen periode, realiseer ik me dat politiek vooral gaat over het zetten van praktische stappen. Het is makkelijk om verloren te raken in de stroom aan stukken, grote ideeën of ideologische debatten, maar uiteindelijk telt wat je daadwerkelijk bereikt. Ik ben trots op de stappen die we als fractie hebben gezet, ook al zijn we er nog lang niet.

Geen grote woorden of beloftes, maar een gestage voortgang om Leiden een nog betere plek te maken.

Kijkend naar de toekomst, zie ik een pad van continue inzet, dialoog en samenwerking. Geen grote woorden of beloftes, maar een gestage voortgang om Leiden een nog betere plek te maken. Het is een reis die net begonnen is, met veel werk aan de winkel. Maar met een nuchtere blik en een praktische insteek, ben ik ervan overtuigd dat we stap voor stap vooruitgang kunnen boeken.

Zoals je ziet, geen poëtische overpeinzingen of dramatische wendingen in mijn verhaal. Gewoon de ervaring van iemand die zijn steentje probeert bij te dragen aan de gemeenschap. En dat is, in alle bescheidenheid, waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Ricky Rajaram

Ricky Rajaram

Mijn naam is Ricky Rajaram, 28 jaar oud, en ik woon in de wijk Hoge Mors. Als een van de drie duo-raadsleden binnen onze fractie, richt ik me specifiek op de portefeuilles stedelijke ontwikkeling en wonen. Mijn motivatie om duo-raadslid te worden komt voort uit de constatering dat veel mensen, vooral jongeren, zich onbegrepen voelen

Meer over Ricky Rajaram