Bosje rode rozen voor Jacintha Groen

Door Marc Newsome op 12 juli 2020

Vandaag bracht ik een bos rode rozen langs bij Jacintha Groen. Als compliment voor haar geweldige inzet voor Leiden. Ze was een van de drijvende krachten achter de Black Lives Matter-demonstratie. 

Meteen toen de hele wereld zag hoe op 25 mei George Floyd door politiegeweld om het leven kwam, wist Jacintha Groen dat ze in actie moest komen en dat dit het moment was om in actie te komen tegen institutioneel racisme en tegen discriminatie.

Ze werd de drijvende kracht achter de Black Lives Matter-beweging in Leiden. Omdat ze vond dat we niet mogen wegkijken bij racisme. En niet mogen aanvaarden dat mensen met een donkere huidskleur anders worden beoordeeld en anders behandeld worden. Jacintha besloot op te komen voor gerechtigheid en een demonstratie te organiseren om dat duidelijk te maken. Dat deed ze samen met het platform Leiden Compassiestad.

Uiteindelijk kwamen er ruim 2.000 mensen naar de demonstratie toe. Mensen hielden afstand en heel veel mensen droegen een mondkapje. Zo zorgde ze samen met de andere organisatoren dat de demonstratie veilig verliep. Er werden indrukwekkende verhalen verteld en Leiden was op die manier massaal met elkaar verbonden. Ik ben vreselijk trots op wat Jacintha en de andere organisatoren bereikt hebben. Namens de Partij van de Arbeid heb ik haar dan ook met veel plezier een bos bloemen overhandigd!

Leidscement.nl interviewde Jacintha Groen . Joosje Bosch maakte deze illustratie bij dat interview

 

Onze fractie brengt regelmatig een bos rode rozen langs bij mensen en organisaties in de stad die een bijzonder compliment verdienen. Zo laten we zien hoe belangrijk het is dat we in Leiden zo met elkaar verbonden zijn en voor elkaar opkomen als het nodig is.

 

Marc Newsome

Marc Newsome

Toen ik meer dan tien jaar geleden hier kwam wonen, was ik meteen verliefd op Leiden. Onze stad is een echte stad en tegelijkertijd een klein dorp. Fiets maar eens de stad in of maak een rondje op de markt en je komt geheid bekenden tegen. Ik vind het belangrijk dat we verder blijven werken

Meer over Marc Newsome