Eerste steun voor de cultuursector

Door Marc Newsome op 16 juli 2020

Ontzettend veel makers, publieksmedewerkers, muzikanten, acteurs, dansers, programmeurs, suppoosten en veel toeleveranciers zijn keihard geraakt door de coronacrisis. Zonder steun van de gemeente, de provincie en het Rijk overleven ze niet. Ik ben daarom blij dat de gemeente vandaag bekend heeft gemaakt dat er 535 duizend euro steun komt voor culturele organisaties en instellingen. 

Zo helpen we de Pieterskerk, Museum De Lakenhal, Stadspodia, Gebr. de Nobel, Theater Ins Blau, de Veenfabriek, het Sieboldhuis en PS|theater uit de ergste nood.

Dat is hartstikke fijn nieuws! Heel veel mensen die in de culturele sector werken, krijgen zo een broodnodig steuntje in de rug en instellingen en organisaties krijgen weer even adem. Met dit eerste steunpakket houden we ons cultureel aanbod in de stad ook zo goed mogelijk overeind, ondanks de coronacrisis. In deze brief lees je meer over de manier waarop het geld over de culturele sector verdeeld wordt.

Cultuur is belangrijk
Het is belangrijk dat we durven kiezen voor cultuur en de sector overeind houden. Cultuur inspireert, verbindt en zet aan tot nadenken. Kennismaken met cultuur is, bijvoorbeeld, goed voor onze kinderen. Een bezoek aan een museum is meer dan alleen hartstikke leuk voor ze. En kinderen die een spannend boek lenen bij de bibliotheek leren haast automatisch beter lezen en schrijven.

Als onze stad weer open gaat, omdat er een vaccin is, dan willen we weer naar een concert of toneelstuk kunnen. Of naar de bioscoop of een tof festival. Ik wil maar zeggen: de Leidse cultuursector maakt Leiden elke dag een stukje mooier, leuker en beter. Dat moeten we dus koesteren. En dat doet de gemeente Leiden door vandaag bekend te maken met een eerste steunpakket voor de Leidse culturele sector te komen.

Komende maanden praten we verder over welke steun nodig is voor de Leidse culturele sector. Zo wil ik van de gemeente nog weten hoe we zzp-ers in de cultuur, makers, creatieven en kunstenaars uit de crisis helpen.

Wil je meer weten? Eerder schreef ik al een update over onze inzet voor de Leidse cultuursector.

Ook steun voor andere sectoren
Ook andere sectoren krijgen hulp van de gemeente. Getroffen winkeliers, ondernemers en horecaondernemers bieden we hulp in de vorm van een stimuleringsfonds. Er wordt twee ton in het fonds gestort en ermee hopen we ondernemers te helpen om creatief te veranderen om zo ook in de anderhalve metersamenleving het hoofd boven water te kunnen houden.

Tot slot worden de Leidse speeltuinen geholpen. Speeltuinen verloren inkomsten omdat ze aan het begin van de coronacrisis moesten sluiten. Zij krijgen samen 25 duizend euro en tot 1 oktober kunnen kinderen gratis naar alle Leidse speeltuinen toe. Dat is top nieuws voor alle Leidse gezinnen die deze vakantie thuis blijven.

Marc Newsome

Marc Newsome

Toen ik meer dan tien jaar geleden hier kwam wonen, was ik meteen verliefd op Leiden. Onze stad is een echte stad en tegelijkertijd een klein dorp. Fiets maar eens de stad in of maak een rondje op de markt en je komt geheid bekenden tegen. Ik vind het belangrijk dat we verder blijven werken

Meer over Marc Newsome