In Memoriam Hilde Jansen

Door Marc Newsome op 22 september 2022

Op 19 september is ons geliefde lid Hilde Jansen overleden. De Partij van de Arbeid verliest daarmee een zeer betrokken lid en onze stad een bevlogen inwoner. Hilde was een rode, Leidse powervrouw. Ze was vol ideeën, energie en vrolijkheid, kwam onvermoeibaar op voor mensen in de knel en had een grote passie voor muziek en schilderen. Bovenal was ze een ontzettend lieve en betrokken vrouw. Een voorbeeld voor velen. 

Hilde was overal te vinden in Leiden en actief bij heel veel verschillende initiatieven. Ze bracht mensen samen en had een enorm netwerk. Ze was de drijvende kracht achter de viering van  Internationale Vrouwendag in Leiden, bij het Volkshuis, kwam op voor uitgeprocedeerde asielzoekers en veel, veel meer. Niet voor niets werd haar grote inzet voor de stad in 2015 gewaardeerd met een koninklijke onderscheiding. Alles wat Hilde deed, deed ze met hart en ziel. 

Raadslid 

Hilde was van 2002 tot 2010 raadslid en ze kwam op voor kwetsbare stadsgenoten. Ze verwoordde hun geluid in heldere taal in de gemeenteraad. Hilde was een volksvertegenwoordiger pur sang: ze had een groot netwerk, ging met iedereen gemakkelijk het gesprek aan en had een activistische aanpak. Ze kon de politiek soms stroperig vinden en was het liefste in de stad – tussen de mensen te vinden. 

Haar handelen als politica werd het meest zichtbaar in het zogenoemde ‘Leidse dossier’. Toen in 2003 toenmalig minister Verdonk vond dat uitgeprocedeerde asielzoekers het land moesten verlaten, kwam ze meteen in actie. Hilde richtte de initiatiefgroep ‘Leiden tegen uitzetting’ op en organiseerde een grote, betrokken groep om zich heen om voor deze groep mensen op te komen. Ze kreeg duizenden steunbetuigingen en in 2007 werd een periode van veel onzekerheid afgesloten. Op drie na kreeg de groep een permanente verblijfsvergunning: ze konden in Leiden blijven. Hildes betrokkenheid en actie leverden haar de bijnaam ‘IJzeren Hilde’ op. 

Volkshuis – vrouwenbeweging en sociale bewogenheid 

Al vroeg in haar jeugd kwam het gezin van Hilde in Leiden wonen. Ze kwam uit een rood nest. Hildes vader was betrokken bij de oprichting van de Partij van de Arbeid. Niet gek dat Hildes leven ook gekenmerkt werd door sociale bewogenheid en de strijd voor gelijke kansen. Zo richtte ze in 1972 samen met buurgenoten een peuterspeelzaal op en later een vrouwencafé. Toen ze later betrokken raakte bij het Volkshuis, dé plek in Leiden voor sociaal-cultureel vormingswerk, vernieuwde ze de cursussen. Er kwamen assertiviteitstrainingen, zelfverdedigingscursussen en avonden voor brede ontwikkeling. Hilde werd hét gezicht en dé vertegenwoordiger van het Volkshuis en was lange tijd coördinator. 

Kunst, cultuur en muziek 

Hilde was initiator van de werkgroep kunst & cultuur van onze partij. Om als raadslid een klankbord te hebben op het gebied van kunst en cultuur en om in verbinding te staan met het culturele veld in Leiden, richtte ze de werkgroep op. En ook aan de recent verschenen visie op cultuur van onze afdeling, leverde ze in gesprekken een enthousiaste bijdrage. Voor Hilde waren kunst en cultuur altijd verbonden met de sociaaldemocratie. Die hoorden voor haar vanzelfsprekend bij elkaar. 

Naast haar inhoudelijke betrokkenheid bij kunst en cultuur was Hilde dan ook een actief beoefenaar ervan. Ze schilderde en had een expositie bij ‘Vooraf en Toe’ en Hilde was te zien bij vele andere culturele activiteiten in de stad. Van de zomer nog als historische vrouw bij de Rembrandtdagen. Daar was te zien met haar zanggroep ‘Er Welt een Traan’. Op 1 mei-vieringen organiseerde Hilde, als lid van de Oude Socialisten, steevast de muziek. Bij de laatste 1 mei vroeg ze koor Mila om Oekraïense liederen te zingen. Met die keus liet ze opnieuw haar sociale bewogenheid zien. 

Het overlijden van Hilde komt onverwacht en veel te vroeg. Wat hadden we graag langer genoten van haar kleurrijke verschijning en warme belangstelling. We zullen haar missen. 

Julie van Schravendijk, voorzitter
Abdelhaq Jermoumi, wethouder
Marc Newsome, fractievoorziter 

Hildes leven wordt gevierd op maandag 26 september in de Marekerk (Lange Mare 48) om 14:00 uur. Wees welkom. 

Marc Newsome

Marc Newsome

Mijn naam is Marc Newsome en ik ben fractievoorzitter van de Leidse Partij van de Arbeid. Ik ben trots op Leiden en lever er met plezier een bijdrage aan. Het is geweldig om politiek actief te mogen zijn voor de stad waar ik met plezier woon. Ik wil dat alle Leidenaren fijn kunnen wonen in onze stad.

Meer over Marc Newsome