Op school krijgen alle kinderen gelijke kansen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Uit recent onderzoek van het SCP blijkt dat door een optelsom aan individuele keuzes van schoolbesturen en ouders een gesegregeerd onderwijsaanbod in Nederland is ontstaan. Daardoor gaan leerlingen met uiteenlopende achtergronden vaak elk naar hun ‘eigen’ school. Dit heeft een negatieve invloed op de kansengelijkheid in het onderwijs. Samen met GroenLinks Leiden stelden we hierover schriftelijke vragen aan het college.
Veel ouders en kinderen kiezen voor een school in hun eigen wijk. De school vormt daardoor vaak een goede afspiegeling van de wijk. Echter, in Nederland zien we – vaker dan in andere landen – dat autochtone ouders in een vroeger stadium dan ouders van allochtone afkomst een school zoeken voor hun kinderen. Hoe meer divers de achtergrond van de leerlingen op de school in hun wijk, hoe meer autochtone ouders geneigd zijn om hun kind op een andere school te plaatsen omdat ze denken dat hun kind daar beter onderwijs zal krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat ontmoetingen tussen kinderen met verschillende achtergronden juist ontzettend belangrijk zijn, ook voor het vergroten van de kansengelijkheid tussen kinderen. Het is belangrijk dat je niet alleen les krijgt over verschillende culturen en achtergronden, maar ook dat je er daadwerkelijk kennis mee maakt. Op deze manier kunnen kinderen van elkaar leren, wat een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind.
Met de schriftelijke vragen roepen wij het college op inzicht te geven in de mate van segregatie in het Leidse onderwijs. Ook willen wij weten welke maatregelen de gemeente en scholen nemen om gelijke kansen te bevorderen. Geven ze bijvoorbeeld al uitvoering aan de herhaalde oproep om ontmoetingen tussen leerlingen van verschillende scholen te organiseren? Houdt het college rekening met het tegengaan van segregatie bij de bouw van nieuwe scholen? Ook vragen wij naar de onderwijsachterstanden die als gevolg van corona zijn ontstaan. Het risico is dat juist de meest kwetsbare kinderen hierdoor (harder) worden geraakt en de kansenongelijkheid tussen kinderen alleen maar toeneemt.
Deze schriftelijke vragen vormen een eerste stap richting een plan om gelijke kansen in het Leidse onderwijs verder te bevorderen. GroenLinks en de PvdA trekken hierin samen op. Door de krachten te bundelen, vergroten we de impact en denken we meer kinderen te kunnen helpen. Dat is belangrijk, want kinderen moeten zeker zijn van een eerlijke kans, ook op school.